Moartea tragică a Anei Davila: filantroapa româncă și soția medicului Carol Davila a sfârșit ironic, din pricina unei erori medicale
Boieroaica Ana Davila a fost una dintre cele mai darnice femei din înalta societate a vremurilor în care a trăit și, împreună cu Elena Cuza, s-a îngrijit de sute de fete orfane.
Ana Davila, o filantroapă în adevăratul sens al cuvântului
Ana Davila s-a născut în anul 1834, la Craiova, fiind unul dintre cei nouă copii ai Ancăi Racoviță și ai lui Alexandru Racoviță. Mai mult, ea a fost nepoata boierilor Dinicu Golescu și Zinca Golescu.
Cum tatăl său făcea parte dintr-o mare familie nobiliară românească, care dăduse mulți domnitori atât Țării Românești, cât și Moldovei, printre care Constantin Racoviță, Ștefan Racoviță și Mihai Racoviță, cea care urma să devină, prin căsătorie, Ana Davila, părea să aibă viața fericită asigurată – cel puțin din punct de vedere financiar.
Însă, după cum vei observa în cele ce vor fi scrise, socoteala de acasă nu se potrivește mereu cu cea din târg, iar viața te poate lovi acolo și atunci când nu te aștepți.
Copilăria și-a petrecut-o alături de surorile sale la Golești, în fostul județ Muscel. Aici, fetele Racoviță au învățat tradiții populare dintre cele mai frumoase și diverse, sub îndrumarea și încurajarea bunicului lor, Dinicu Golescu.
În 1961, Ana se căsătorea cu Carol Davila, iar uniunea avea să fie înfăptuită, așa cum era de așteptat, to la Golești. La nuntă s-au purtat haine populare și s-au ținut tradiții străvechi.
Imediat după căsătorie, Ana Davila prelua azilul pentru fete orfane, cel înființat chiar de soțul ei.
În paralel, ea a făcut demersuri pentru sprijinirea mai multor insituții caritabile, ajutată de doamnele din înalta societate de atunci, cu care aceasta avea o strânsă relație de prietenie. Printre cele care i-au dat Anei Davila o mână de ajutor s-a numărat Elena Cuza, soția domnitorului Alexandru Ioan Cuza.
Cea din urmă a reușit, cu ajutorul unei chete, să construiască noi clădiri pentru azil. Datorită eforturilor sporite întreprinse de ea, azilul s-a numit, mai apoi „Elena Doamna”.
În paralel, Ana Davila nu a stat degeaba, ba chiar s-a implicat personal în îngrijirea celor 330 de fete orfane care locuiau sub acoperișul acelui azil.
„De aici încolo copiii sunt îngrijiţi de d-na Ana Davila, în calitate de directore a institutului. Acestă directore fără salariu este pentru copii mamă, în adevăratul înţeles al cuvântului”. Fetele beneficiau de şcoală normală, „pentru cele ce aveau aplicare la învăţătură”, şi de practică în atelierele de croitorie şi ţesătorie, pentru orfanele care „n-aveau aplicare pentru carte”, scria, la un moment dat, G.M. Ionescu, despre Ana Davila.
La rândul ei, Ana a avut patru copii cu Carol, printre care Alexandru, care a devenit regizor si apoi director al Teatrului Național din București, Elena care s-a dedicat scrisului și scriitoare biografiei a familiei, Zoe și Carol Nicolae.
Moartea tragică a Anei Davila
În ciuda faptului că a făcut nenumărate fapte bune la viața sa, destinul nu a vrut să fie de partea ei, așadar, Ana Davila a sfârșit într-un mod aproape ironic și, fără niciun dubiu, extrem de tragic.
A închis ochii pentru ultima oară în data de 13 ianuarie 1874, la vârsta de 40 de ani, în urma unei erori medicale care s-a dovedit a-i fi mortală.
În biografia familiei, fiica sa a povestit că, în timp ce participa la o conferință susținută de Carol Davila, alături de alți medici, chimiști și farmaciști la Spitalul Colțea, Anei Davila a început să îi fie rău, declarând că o doare foarte tare capul.
Chimistul elvețian Bernad Landwey, care se afla și el la conferință a propus să-i aducă praf de chinină, un analgezic folosit frecvent în acele timpuri ce era menit să calmeze migrenele.
Din neatenție, el a luat însă un flacon cu stricnină din farmacia spitalului, fără să-și dea seama că acesta se afla pe un raft mai sus decât chinină, astfel că a ucis-o pe Ana Davila.
Cum substanța otrăvitoare nu și-a făcut efectul imediat, femeia a reușit să plece din incintă, cu scopul de a merge la un magazin pentru a cumpăra un cadou. În fața magazinului, aceasta a căzut și a decedat pe loc.
În urma ei, Ana Davila a lăsat numai durere. Decesul ei a fost plâns îndelung de orfanele pe care le îngrijea cu atâta dragoste. Misiunea sa la orfelinat a fost continuată de soțul ei.
La rândul său, Bernad Landwey a murit din cauza demenței provocate de șocul de a o fi omorât pe Ana Davila.